• Tórshavn

    Oplev verdens mindste hovedstad

    Her er alt hvad hjertet kan begære

Se kort over Tórshavn
Læs mere

Torshavn

Torshavn er nok verdens mindste hovedstad. Byens placering i centrum af landet gør den til det naturlige samlingspunkt for øernes befolkning. Hovedstaden hedder på færøsk Tórshavn, og på dansk skrives det Torshavn eller Thorshavn.

Det hele startede for mere end tusind år siden, da vikingerne valgte stedet til deres parlament (tingsted).

I dag er Torshavn en moderne og levende by med alle tænkelige storby-faciliteter: Museer, kunstudstillinger, musiksteder, biograf, restauranter, caféer, natklubber, gågade og indkøbscenter. Byen har gennem årtier udviklet sig enormt, men har alligevel formået at bevare sin usædvanlige charme og rødderne til fortiden. Bevaringsværdige bygninger og nye arkitektoniske perler, grønne områder, parker, og sågar en strand er også en del af byens billede.

I den gamle del af byen “úti á Reyni” og “Tinganes” kan man få fornemmelsen af at bevæge sig tusind år tilbage i tiden, da man går rundt i smalle gader imellem gamle sorttjærede huse med græstag og hvidsprossede vinduer. Videre ud på næsset er der de karakteristiske rødbrune bygninger, som i dag huser lagmandskontoret og andre ministerielle administrationer. På vestsiden af næsset er en af byens mest livlige lokationer “Vágsbotn” med de farverige gamle pakhuse med kunsthåndværks og designbutikker, hyggelige caféer og festlige pubber og en markedsplads langs kajkanten hvorfra fiskere jævnligt sælger deres friske fangst.

Shopping

Særlige færøske produkter der er populære at købe med hjem som minde er den gode færøske uld (garn), inspirerende strik, kreativt kunsthåndværk, musik og kunst. I Tórshavn anbefaler vi blandt andet uldbutikkerne ”Sirri” og ”Andrias” i Vágsbotn, ”Østrøm” som sælger færøsk kunsthåndværk, det grafiske værksted ”Steinprent”, den verdenskendte designer duo ”Guðrum & Guðrun’s” butik og musik butikken ”TUTL”.

Tax free: Alle tilrejsende, der ikke er bosiddende på Færøerne, kan få den færøske moms (MVG) refunderet ved køb for mere end DKK 300,-. Hold øje med de blåhvide skilte i forretningsvinduerne, hvorpå der står “Tax Free” og bed ekspedienten om en “Tax Refund Cheque” når du køber. Momsen får du siden refunderet fra “Tax Refund” agenten - enten i lufthavnen eller ombord på færgen Norrøna.

Caféer og restauranter

Traditionelt set var det færøske køkken ikke udpræget spændende, men vi har nogle af verdens bedste og reneste råvarer, så også på Færøerne har man fået øjnene op for råvarernes høje standard, og er blevet en del af den verdensomspændende succes ”Ny Nordisk Mad”. Her fås rustik mad fortolket og tilberedt á la det 21. århundrede ved siden avantgarde gourmetkøkken af en international standard, der lækkerier øjet og ganen - usete kompositioner, der forfører de kræsne sanser med en symfoni af smag, lyd, lugt og farver.

Derudover er også flere færinger der er begyndt at spise mere ude, således at der i dag er flere gode restauranter, som det passer sig for en lille storby. Her findes restauranter til en hver smag – alt fra fastfood til gourmet restauranter af høj international standard. Her har vi listet nogle få af dem:

Áarstova – en hyggelig restaurant, som holder til i et af de historiske huse i Tórshavns gamle bydel. Restauranten er især kendt for sin langtidsstegte færøske lammebov. Se hjemmeside her: www.aarstova.fo

Barbara fish house lige overfor Áarstova, også i et af de historiske huse, ligger dette nye fish tapas sted. Her er en lettere og mere maritim atmosfære og her er restaurantens, som navnet siger, speciale små tapas lignende fiskeretter. Se hjemmeside her: www.barbara.fo

KOKS er Færøernes pendant til restaurant Noma. Restauranten må siges at være Færøernes mest innovative køkken, og var også blandt de nominerede til bedste restaurant i det danske kongeriget af Den Danske Spiseguide. KOKS holder foreløbigt til i et privat beboelses hus i den historiske bygd Kirkjubø, men vil ved årsskiftet 2016/2017 flytte tilbage til en endnu ukendt lokation i Tórshavn. Se hjemmeside her: www.koks.fo

Kaffihúsið og Umami er to hyggelige caféer, som er placerede ved siden af hinanden på havnen Vágsbotn - som også er Tórshavns marina. Området heromkring er meget livligt om sommeren og en af disse caféer er det oplagte frokost sted en god sommerdag – der er udendørsservering med udsigt til skibsværftet, lystyachterne og markedspladsen.

Dette er kun et lille udpluk af udbuddet – du kan se en liste over restauranter i Tórshavn og anmeldelser her.

Musiksteder

Musikscenen i Tórshavn sprudler og tilbyder både enkeltstående events og tilbagevendende festivaler.

TUTL, musikbutikken på gågaden, holder igennem sommeren små live koncerter i butikken i dagstimerne.

Reinsaríðið Midt i byens centrum ligger Reinsaríið, det gamle renseri, som nu er ombygget til kulturhus . Stedet ejes af kommunen men er blevet stillet til rådighed for byens musikere. Der er megen aktivitet i huset og her er koncerter både om dagen og aftenen. Se liste over koncerter her.

Hvonn er caféen som ligger i Hotel Tórshavns stue etage. Caféen er vel besøgt alle ugens dage, og hver tirsdag er det muligt at opleve live optrædener her – også kaldet Tirsdags Jazz.

Nordens Hus er et nordisk kulturhus, som byder på mange forskellige kunstarter. Her kan nævnes koncerter, udstillinger, teaterforestillinger og meget andet. Se program for huset her.

Ud over de nævnte steder arrangeres der også jævnligt live koncerter på de andre caféer og natklubber i byen; Sirkus, Café Natúr, Lux, Rex m.fl. Og om sommeren er der sejlture til Hestoy eller Nólsoy hvor man sejler ind i grotter i klipperne og oplever en live koncert i disse unikke omgivelser, også kaldet ”Grottekoncerter”.

Museer og gallerier

Tórshavn byder på et bredt udvalg af museer – alt fra det lokale Akvarium samt National Museet (naturmuseum) byder på spændende udstillinger, det Historiske Museum og Frilandsmuseet vil fange de historisk interesserede, mens der, i tillæg til Kunstmuseet, findes flere gallerier med kunst- og kunsthåndværk. Desuden tilbyder både bibliotekerne og Nordens Hus skiftende udstillinger og interessante arrangementer.

Færøernes Kunstmuseum har en samling på ca. 2600 værker som hovedsageligt består af færøsk kunst. Samlingen bygger på en kunstsamling, skabt af Færøernes Kunstforening og Det Færøske Landsstyre fra 1940'erne og fremefter. Læs mere om museet her.

National Museum ligger i udkanten af Tórshavn. Museet huser i dag både en kulturel og en naturhistorisk udstilling. Udstillingen dækker færøsk geologi, botanik, zoologi, arkæologi, folkeliv og historie. Museet har også et frilandsmuseum beliggende tæt på selve museet. Læs mere om museet her.

Vil du vide mere om Færøerne? - Læs fakta om Færøerne her

Miniferie i Torshavn

Oplev en forlænget weekend i Færøernes charmerende hovedstad. 4 dage / 3 nætter fra kun kr. 4.525,-

Se mere her