National Geographic Traveler

Færøerne - verdens mest uspolerede øer

I 2007 lavede National Geographic en undersøgelse blandt 111 øsamfund over hele kloden. I undersøgelsen blev en gruppe af 522 berejste eksperter i bæredygtig turisme bedt om at vurdere de forskellige øer. Undersøgelsen kiggede på de kvaliteter, der er unikke for destinationen - "landets integritet."

Gruppen blev bedt om at bedømme øer, som de kendte i forvejen, og bruge nedenstående kriterier, der skulle vægtes efter vigtighed.

 Det var:

  • Miljø og økologisk kvalitet
  • Social og kulturel integritet
  • Tilstand af historiske bygninger og arkæologisk udgravninger
  • Udsigt for fremtiden 


Nedenfor er et lille uddrag af gruppens bemærkninger, og hvor man får et glimt af dets synspunkter og begrundelser for resultatet.

"Fremragende istidslandskab med usandsynligt stejle bjergskråninger. Ikke meget fladt land. Lokalsamfund ensartet og helt færøsk, ikke dansk, med eget sprog o.s.v. Byggearv, helt til græstagene, forholdsvis beskyttet, og meget værdsat. De fleste turister er eventyrlystne og velinformerede."

"Den kulturelle integritet er stærk. På Koltur kan den besøgende møde en bonde, komme rundt på øen, opleve et levende museum med gårdmandsliv i dagligdagen og smage det lokale køkken. Bonden er med i et grønt certificeringsprogram. Hvis antallet af krydstogtsskibe fortsætter at vokse hurtigt, kan det blive er problem med øernes kapacitet."

"Alle nye bygninger skal fastholde historisk arkitektur."

"Ganske rigtigt forventer man, at turister er som færinger og tager den gyngende færge og vandrer i al slags vejr. Fremtiden kan bringe svære sociale og miljømæssige konsekvenser, men færingerne er klar over farerne og debatterer løsninger."

Se hele undersøgelsen her i National Geographic Traveler 

oplev færøerne?

Se vores brochurer her og vores pakkerejser her